5. September 2024
Støtte til forældre til børn på Julemærkehjem
For børn på Julemærkehjem er der ofte udfordringer i familierne. De fleste børn kommer fra udsatte familier med sociale og økonomiske udfordringer, og ofte er det familier med kun én forælder, familier i mistrivsel, ledighed eller andre udfordringer.
Opholdet på Julemærkehjemmet sker altid i tæt samarbejde med familien, men familierne har ofte udfordringer med at tolke barnets signaler og forstå dets behov. Derfor har de brug for konkrete redskaber og menneskelig støtte til at hjælpe deres barn videre.
To forældredage frem for én
Med hjælp fra forældrene kan barnet bedre fastholde den positive udvikling efter sit ophold på Julemærkehjem. Derfor skal et udvidet forældresamarbejde ruste børnene og deres familier til at blive endnu bedre til at fastholde den nye livsstil efter opholdet på Julemærkehjemmet til gavn for såvel den fysiske som den mentale sundhed.
Desuden skal det udvidede forældresamarbejde give børn og forældre endnu mere konkret viden og flere værktøjer inden for selvværd, forebyggelse af ensomhed, madvaner, motion og trivsel.
Førhen har Julemærkehjemmene arrangeret én såkaldt forældredag i løbet af børnenes ophold, hvor forældrene kunne lære, hvordan de bedst støtter op om barnet og dets udvikling, under opholdet på Julemærkehjemmet og efterfølgende. Men med støtte fra Sundhedsdonationer kan Julemærkehjemmene nu arrangere to forældredage, så børn og forældre kan dykke endnu mere ned i blandt andet trivsel og kost.
Forældredagene er praksisnære og giver børn og forældre mulighed for blandt andet at tage hul på de lidt sværere samtaler om fx livsglæde, konflikthåndtering, mobning, kroppen og venskaber. De laver sund mad sammen og taler om, hvordan de skal fortsætte de gode vaner, når de kommer hjem. Med to forældredage bliver forældrene dermed klædt endnu bedre på til at håndtere børnenes udfordringer.
Resultatet af projektet
Der bliver afholdt 164 forældredage om året, og indtil videre er resultatet af forældredagene positivt. 12 måneder efter børnenes ophold på Julemærkehjem bliver forældrene spurgt til, om de er i stand til at hjælpe deres barn med problemer og klare uventede situationer, som barnet havner i, hvortil de svarer, at de i høj grad er rustet til det. Og det er præcis det, der skal komme ud af et udvidet samarbejde med forældrene, fortæller direktør i Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen, og fortsætter:
"Både børn og forældre går ofte beriget derfra med nye opdagelser, drømme og tanker om det, de allerede kan, men også det de gerne vil have mere af i deres familie, fx hvordan de får mere tid sammen og det, der er vigtigt for lige netop deres familie."
Sundhedsdonationer har støttet Julemærkefonden i arbejdet med at udvide forældredagene fra én til to dage i løbet af barnets ophold på Julemærkehjem.
"danmark" giver tilbage til Danmark
Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.
Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.
Fakta
Et ophold på Julemærkehjem i dag
Børnene bor og går i skole på Julemærkehjemmet i ti uger, men hele forløbet omkring opholdet varer 6 måneder fra for-besøg inden opholdet til opfølgningsdag efter opholdet.
Under opholdet får barnet hjælp til såvel den mentale som den fysiske sundhed, og fællesskabet med de andre børn er omdrejningspunktet, hvor børnene bliver støttet i at opnå personlige sejre og i at genvinde selvværdet og et positivt selvbillede.