5. September 2024

Støtte til forældre til børn på Julemærkehjem

Hvert år får op mod 1.000 børn hjælp på et Julemærkehjem. I forløbet spiller forældrene en afgørende rolle for at fastholde de gode vaner, som barnet får med hjem fra sit ophold. Derfor har Julemærkefonden med støtte fra Sundhedsdonationer startet et projekt, der skal inddrage forældrene yderligere i barnets ophold og arbejde mere med forældremestring, så forældrene bliver endnu bedre til at støtte op om barnet.

For børn på Julemærkehjem er der ofte udfordringer i familierne. De fleste børn kommer fra udsatte familier med sociale og økonomiske udfordringer, og ofte er det familier med kun én forælder, familier i mistrivsel, ledighed eller andre udfordringer.

Opholdet på Julemærkehjemmet sker altid i tæt samarbejde med familien, men familierne har ofte udfordringer med at tolke barnets signaler og forstå dets behov. Derfor har de brug for konkrete redskaber og menneskelig støtte til at hjælpe deres barn videre.

To forældredage frem for én

Med hjælp fra forældrene kan barnet bedre fastholde den positive udvikling efter sit ophold på Julemærkehjem. Derfor skal et udvidet forældresamarbejde ruste børnene og deres familier til at blive endnu bedre til at fastholde den nye livsstil efter opholdet på Julemærkehjemmet til gavn for såvel den fysiske som den mentale sundhed.

Desuden skal det udvidede forældresamarbejde give børn og forældre endnu mere konkret viden og flere værktøjer inden for selvværd, forebyggelse af ensomhed, madvaner, motion og trivsel.

Førhen har Julemærkehjemmene arrangeret én såkaldt forældredag i løbet af børnenes ophold, hvor forældrene kunne lære, hvordan de bedst støtter op om barnet og dets udvikling, under opholdet på Julemærkehjemmet og efterfølgende. Men med støtte fra Sundhedsdonationer kan Julemærkehjemmene nu arrangere to forældredage, så børn og forældre kan dykke endnu mere ned i blandt andet trivsel og kost.

Forældredagene er praksisnære og giver børn og forældre mulighed for blandt andet at tage hul på de lidt sværere samtaler om fx livsglæde, konflikthåndtering, mobning, kroppen og venskaber. De laver sund mad sammen og taler om, hvordan de skal fortsætte de gode vaner, når de kommer hjem. Med to forældredage bliver forældrene dermed klædt endnu bedre på til at håndtere børnenes udfordringer.

Resultatet af projektet

Der bliver afholdt 164 forældredage om året, og indtil videre er resultatet af forældredagene positivt. 12 måneder efter børnenes ophold på Julemærkehjem bliver forældrene spurgt til, om de er i stand til at hjælpe deres barn med problemer og klare uventede situationer, som barnet havner i, hvortil de svarer, at de i høj grad er rustet til det. Og det er præcis det, der skal komme ud af et udvidet samarbejde med forældrene, fortæller direktør i Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen, og fortsætter:

"Både børn og forældre går ofte beriget derfra med nye opdagelser, drømme og tanker om det, de allerede kan, men også det de gerne vil have mere af i deres familie, fx hvordan de får mere tid sammen og det, der er vigtigt for lige netop deres familie."

Sundhedsdonationer har støttet Julemærkefonden i arbejdet med at udvide forældredagene fra én til to dage i løbet af barnets ophold på Julemærkehjem.

"danmark" giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.

Fakta

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf