27. August 2024

Fornyet fokus på forebyggelse af demens

Fra den 27. august kommer der fornyet fokus på forebyggelse af demens, når DR bringer dokumentarserien Demenskoret, der viser, at sang og musik kan forebygge og forsinke demens. Med serien vil blandt andet Alzheimerforeningen gøre danskerne klogere på demens og motivere til forebyggelse, da det er muligt selv at gøre noget for at holde sin hjerne sund og forebygge alvorlige demenssygdomme.

Sundhedsdonationer har støttet Alzheimerforeningens projekt 'Hjernesund', der har som mål at øge danskernes viden om sammenhængen mellem livsstil og risikoen for at udvikle demens. DR's serie ligger godt i tråd med den fortsatte udbredelse af kendskabet til demens, og hvordan sygdommen kan forebygges.

"Mange ved desværre ikke, at op til 30-40 % af demenstilfældene kan forebygges, og at man selv kan nedsætte risikoen for at udvikle sygdommen. Forebyggelse sker ved, at man tilpasser sin livsstil og ved at stimulere hjernen, fx med korsang, ved at lære noget nyt og ved at indgå i sociale fællesskaber", oplyser Mette Raun Fjordside, der er direktør i Alzheimerforeningen.

Forebyggelse har også effekt, hvis man allerede har en demensdiagnose, da indsatserne kan forsinke udviklingen af sygdommen. Inden for de senere år har forskning fx vist, at også forhøjet kolesterol og høretab øger risikoen for at udvikle demens.

Projekt 'Hjernesund'

Som en del af projektet 'Hjernesund', som Sundhedsdonationer har støttet, har Alzheimerforeningen udviklet 'Hjernesundtesten', der hjælper med at finde ud af, hvor man selv kan sætte ind for at holde hjernen sund og mindske risikoen for at udvikle demens. Ud fra ens svar bliver givet en personlig risikoprofil med gode råd til, hvordan det er muligt at forbedre sin hjernesundhed og tilpasse sin livsstil for at nedsætte risikoen for at udvikle demens. Bag testen og rådene står forskere og andre med indsigt i de faktorer, der spiller ind på risikoen for at udvikle demens.

Prøv Hjernesundtesten på hjernesundtesten.dk

Demenskoret på DR

Fra august 2024 sætter DR fokus på forebyggelse af demens med dokumentarserien Demenskoret, der følger 17 danskere med demens og deres fælles kamp for at blive klar til at afholde en stor koncert. Forskning viser, at fællessang og musik har en positiv effekt på livskvaliteten hos mennesker med demens. Det skyldes blandt andet, at den musikalske hukommelse bliver bevaret i meget længere tid end den almindelige hukommelse.

"Serien giver et hjertegribende kig ind i den udfordrende hverdag, som mennesker med demens og deres pårørende lever med. Men selvom demens er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark, viser serien også, at der er masser af lyspunkter i hverdagen", siger Mette Raun Fjordside, direktør i Alzheimerforeningen, der er en af de parter, der har bidraget med viden til DR.

"danmark" giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf