17. May 2023

Oplysningskampagne om hjernesundhed er nået ud til tusindvis af danskere

I 2021 lancerede Alzheimerforeningen projektet "Hjernesund" med støtte fra "danmark"s Sundhedsdonationer. Det er den første nationale oplysningskampagne om hjernesundhed og forebyggelse af demens, og det har de haft stor succes med.

Demens er en af de mest ødelæggende og alvorlige sygdomme i det danske samfund og den 4. hyppigste dødsårsag i Danmark. Dog viser forskning, at 1 ud af 3 demenstilfælde kan forebygges ved at lave livstilsændringer. Det kan både være at skrue på kost, motionsvaner, alkohol og rygning, men også at lære nye ting og lave sociale aktiviteter.

Alzheimerforeningen har derfor sat ind med en række initiativer inklusive over 35 aktiviteter som forskerforedrag, pop up-stande og events, 2-ugers bootcamp hvor 12.750 har deltaget, et nyhedsbrev som mere end 32.000 modtager samt Hjernesund-testen, som over 183.000 danskere har taget.

Med Alzheimerforeningens Hjernesund-test kan du finde ud af, hvor du selv kan sætte ind for at holde din hjerne sund og mindske risikoen for at udvikle demens. Ud fra dine svar får du lavet en personlig risikoprofil, og hvis der er områder med plads til forbedringer, bliver du tilbudt et gratis 2-ugers forløb med gode tips og inspiration. Bag testen og rådene står dygtige forskere samt nogle af landets skarpeste hjerner inden for de faktorer, som spiller ind på risikoen for at udvikle demens. Du kan prøve Hjernesund-testen på hjernesundtesten.dk.

Senest har Alzheimerforeningen udviklet "hjernesunde" opskrifter og planlægger madworkshops. De har også rettet fokus på virksomheder, og hvordan man kan blive en "hjernesund" arbejdsplads. Se og læs mere på www.alzheimer.dk/hjernesund.

Foto: Alzheimerforeningen

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf