26. September 2024

Rådgivning til gravide og nye mødre med ADHD

Gravide kvinder med ADHD mangler rådgivning og støtte til at skabe struktur og prioritere deres fokus både under graviditeten og i forberedelserne til, når babyen kommer hjem. Dette inkluderer også hjælp til at forebygge udviklingen af fødselsdepression i forbindelse med graviditet og fødsel. Derfor forsker Klinisk Institut ved Syddansk Universitet i, hvordan det mentale helbred hos gravide og nye mødre med ADHD kan forbedres med blandt andet rådgivning.


"Der er behov for øget fokus og bedre viden om ADHD hos gravide og nye mødre. Mentalt helbred har stor betydning for familiens samlede trivsel, og det er vigtigt at finde ud af, om rådgivning og vejledning af gravide med ADHD kan indvirke positivt på kvindernes mentale helbred", siger Kathrine Bang Madsen, projektleder og lektor ved Syddansk Universitet.

Generelt har kvinder en øget risiko for at udvikle mentale helbredsproblemer under en graviditet på grund af fysiske, følelsesmæssige og sociale ændringer. Denne risiko er ekstra høj hos kvinder med en eksisterende psykiatrisk diagnose som fx ADHD, og de er derfor særligt eksponerede for at udvikle yderligere mentale helbredsproblemer under graviditeten og efter fødslen end kvinder uden ADHD.

Derfor ønsker HELP-projektet på Syddansk Universitet med deres forskningsresultater at finde ud af, hvordan det mentale helbred hos kommende generationer af kvinder med ADHD, deres børn og familier kan forbedres ved at bidrage til evidensbaserede anbefalinger til gravide med ADHD og understøtte udviklingen af et rådgivningsprogram.

Foreløbige forskningsresultater

Projektet slutter først i 2026, men har indtil videre kortlagt udviklingen i brug af ADHD-medicin samt mønstrene i brugen af ADHD-medicin under graviditeten.

Den første undersøgelse viste, at brugen af ADHD-medicin blandt gravide og ammende kvinder er steget markant de seneste år, og at medicinforbruget oversteg den generelle stigning i medicinforbrug blandt kvinder i den reproduktive alder i Danmark.

Den anden undersøgelse viste, at mere end halvdelen af kvinderne stoppede med at tage ADHD-medicin umiddelbart før eller under graviditeten og kun få genoptog brugen i efterfødselsperioden. Projektleder Kathrine Bang Madsen ved ikke præcist, hvorfor kvinderne stoppede med deres medicin, men som hun siger:

"Måske fordi de blev anbefalet at stoppe, måske fordi de blev usikre på, om medicinen kunne skade deres barn, måske noget helt tredje. Dette viser netop behovet for mere rådgivning samt ensartede og evidensbaserede anbefalinger til gravide med ADHD, da det potentielt kan have en skadelig effekt på både mor og barn at stoppe med medicinen, fordi det kan påvirke mors evne til at håndtere hverdagen, og da vi ved, at risikoen for fødselsdepression, selvskade og graviditetskomplikationer er ekstra stor hos kvinder med ADHD".

ADHD-medicin under graviditeten ser ikke ud til at påvirke barnets neurologiske udvikling

Forskningsprojektet har også undersøgt sammenhængen mellem ADHD-medicin under graviditeten og neuroudvikling og væksthæmning hos børn. Her fandt de ingen sammenhæng med nogen af de undersøgte mål, herunder neuroudviklingsforstyrrelser (ADHD, autisme og indlæringsvanskeligheder), feberkramper eller epilepsi, syns- og hørenedsættelser og væksthæmning.

De har foretaget samme undersøgelse med brug af svenske registerdata, hvor de fik samme resultat.

Rådgivningsprogrammet

Praksisdelen i projektet er et rådgivningsprogram til gravide og nybagte mødre med ADHD. Gennem forløbet, som ADHD-foreningen står for, vil kvinderne få viden og redskaber til at tackle de udfordringer, som ADHD kan give gennem graviditeten og som mor.

Forløbet består af 10 online møder på halvanden time, hvor kvinderne mødes med andre gravide med ADHD og får snakket om dagens emne. Møderne er faciliteret af en projektleder i ADHD-foreningen.

Til hvert møde er der et emne, som deltagerne bliver introduceret til igennem 10 podcasts med en varighed på 30-40 minutter. I podcastene fortæller eksperter og kvinder med ADHD om deres viden og erfaringer. Podcastene kan høres før hver enkel forløbsgang og er offentligt tilgængelige.

Det første rådgivningsprogram starter op i september 2024, og holdet er allerede fyldt op, og yderligere tre hold er planlagt til foråret 2025.

Det er gratis at deltage i forløbet.

Læs mere om forløbet på ADHD-foreningens hjemmeside

Lyt til podcasten AMOR på Spotify

Sundhedsdonationer har støttet forskningsprojektet, som løber frem til 2026.

"danmark" giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.

Fakta

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf