""

31. July 2024

Kurser i psykisk sygdom for pårørende er efterspurgte

Efterspørgslen på Bedre Psykiatris 'PårørendeKurset' er tårnhøj. Kurset ruster pårørende til mennesker med psykisk sygdom eller udviklingsforstyrrelse til at håndtere de mange udfordringer, de møder, hvilket der er stort behov for.

Alle pårørende til mennesker med en psykiatrisk diagnose kan nu få hjælp, støtte og viden, uanset hvor i landet de bor, og uanset hvorfor deres kære er i behandling.

PårørendeKurset er et gratis undervisningsforløb for forældre, ægtefæller og andre nære pårørende til mennesker med psykisk sygdom eller udviklingsforstyrrelse. Kurset giver blandt andet en bedre forståelse af sundhedsvæsenet, indsigt i rettigheder, viden om diagnoser og behandling, hjælp og redskaber til at undgå stress og overbelastning hos pårørende og viden om egenomsorg.

Undervisning i psykiatriske lidelser hjælper til bedre at forstå og håndtere sygdom

Bedre Psykiatris kursus består af psykoedukation til pårørende, hvilket indebærer undervisning i psykiatriske lidelser og de problemer, som kan følge med.

Traditionelt set sigter psykoedukation dels mod at gøre det lettere for den med sydom selv at acceptere at leve med en psykisk lidelse, dels at lære den pårørende at forstå sin pårørendesituation i form af undervisning om, hvordan de selv og deres nære får den bedste hjælp. På den måde kan den pårørende både passe på sig selv og være en afgørende ressource for den med den psykiske sygdom eller udviklingsforstyrrelse.

Bedre Psykiatris kursus henvender sig udelukkende til pårørende.

Psykoedukation har dokumenteret effekt i forhold til at reducere risikoen for tilbagefald og genindlæggelser hos alvorligt syge, ligesom det har dokumenteret effekt i forhold til at reducere stress og belastning hos de pårørende selv.

Overvældet over den store interesse

Bedre Psykiatris generalsekretær, Jane Alrø Sørensen, er glad og stolt over både tilbuddet og den overvældende interesse for PårørendeKurset:

”Det er ekstremt belastende, når én, man elsker, har en psykisk sygdom eller udviklingsforstyrrelse, men støtte og undervisning hjælper. Det ved vi fra forskning og andre landes erfaringer. Derfor er jeg fantastisk glad for, at vi kan tilbyde et grundigt, trygt og fagligt solidt kursusforløb til pårørende. Samtidig er vi overvældede over og glade for, at interessen for kurserne er så stor. Det siger meget om behovet.”

Tilmeld dig kursusforløb for pårørende

Kurset er et undervisningsforløb, der består af seks sessioner opdelt i seks forskellige temaer. Det er gratis at deltage, og kurset ligger uden for almindelig arbejdstid. Der er planer om 50 kursusforløb i 2024, 100 kursusforløb i 2025 og 150 kursusforløb i 2026.

Kurserne i Region Syd er finansieret af Sundhedsdonationer. I resten af landet kommer pengene fra den psykiatriplan, der blev vedtaget i 2022.

Læs mere og tilmeld dig på Bedre Psykiatris hjemmeside

"danmark" giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf