3. October 2024

Skakspil som motion

Dansk Skoleskak har taget initiativ til at åbne Skakkens Hus – hjernens motionscenter, som er et tilbud til alle generationer – store som små – der har lyst til mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer. Stedet er et nyt kultur- og fritidstilbud, der er åbent for alle, men som appellerer til de mere tænksomme typer, der ikke er kendt for at råbe højest, og måske ikke tiltrækkes af de traditionelle idrætstilbud. Sundhedsdonationer har støttet de aktiviteter, der har fokus på den mentale sundhed.

Dansk Skoleskak er nok bedst kendt for at organisere skoleskak for skoleelever landet over, men med Skakkens Hus – hjernens motionscenter tilbyder organisationen nu også spilbaseret læring for voksne og ældre. Idéen til huset kom, da Dansk Skoleskak så, at der var et behov for at komme væk fra de mange skærme, der fylder i vores hverdag, og finde sammen på nye måder i sunde fællesskaber på tværs af generationer – også som et modtræk til de mentale udfordringer, der vokser hos børn, unge, voksne og ældre.

Et stigende antal unge føler sig ensomme, mistrives og har dårligt mentalt helbred, og mange ældre mænd er udfordret i forhold til den mentale sundhed, hvilket går ud over deres levealder, livskvalitet og netværk. Derfor er Skakkens Hus – hjernens motionscenter ideelt til fællesskaber for de lidt mere stille børn og voksne, som ikke nødvendigvis trives med andre fællesskabstilbud.

Her kan Lise på seks år spille mod Palle på 75 og mødes om den samme aktivitet, unge kan møde ligesindede, og ældre mænd blive en del af noget større. Med initiativet bliver rammerne skabt for, at generationer kan mødes, lære af hinanden, øge forståelsen for hinanden og inspirere hinanden.

Fællesskabet er vigtigst

Det er fællesskabet, der er det vigtigste for Dansk Skoleskak. Skakspillet i sig selv er ikke vigtigt. Det er til gengæld udviklingen af faglige, sociale og mentale kompetencer, så flere får et godt liv med læring, uddannelse og mental sundhed.

Generalsekretær i Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, er glad for, at Dansk Skoleskak med Skakkens Hus – hjernens motionscenter kommer til at hjælpe endnu flere:

”Det er en stor milepæl for alle i Dansk Skoleskak, at vi nu kan starte realiseringen af verdensnyheden Skakkens Hus – hjernens motionscenter. Stor tak til ambassadører, fonde, virksomheder, private og alle, der støtter op om, at flere kigger op fra skærmen, begejstres for skoleskak, matematik og spiller hjernen stærk i mentalt sunde fællesskaber på tværs af generationer.”

Om huset

Skakkens Hus – hjernens motionscenter er både et registreret varemærke og et fysisk mødested beliggende i Sølvgade 15 i København. Huset skal på sigt være et fyrtårn for matematik, mental sundhed og tænksomme kulturaktiviteter på tværs af generationer, når 25.000 børn, unge, voksne og ældre årligt deltager i hjernestimulerende aktiviteter på tværs af køn og kultur, generationer og grænser. Ud over Svend Brinkmann er Lene Tanggaard, Claus Meyer og Magnus Carlsen blandt ambassadørerne for stedet.

Siden efteråret 2023 har huset været åbent som en testzone, hvor aktiviteter og andre tiltag bliver testet og udviklet, da huset i 2025 står over for en større ombygning, inden Skakkens Hus – hjernens motionscenter officielt åbner.

Læs mere om Skakkens Hus – hjernens motionscenter på Dansk Skoleskaks hjemmeside

"danmark" giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.

Fakta

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf