Astma-Allergi Danmark

31. October 2024

Hjælp til patienter med overfølsomhedssygdomme

1,5 millioner danskere lider af astma, allergi, høfeber eller eksem – et tal, der vokser år for år. For de mange, som har en kronisk sygdom, kan det være svært at finde ud af, hvordan de kan leve et godt liv med så få begrænsninger som muligt. Derfor har Astma-Allergi Danmark taget initiativ til at arrangere kurser, der gør patienterne klogere på deres lidelser og giver dem konkrete redskaber til at håndtere dem.

”Vi er utroligt glade for, at vi har kunnet føre dette projekt ud i livet med støtte fra "danmark"s Sundhedsdonationer. Med kurserne kan vi tilbyde alle med en kronisk overfølsomhedssygdom rådgivning og indblik i deres sygdom, så de kan få en bedre hverdag og ikke mindst et fælles rum til at dele deres oplevelser og erfaringer,” fortæller projektansvarlig i Astma-Allergi Danmark, Mette Bruun Kolbye.

For mange børn, unge og voksne med astma, allergi, høfeber eller eksem sætter sygdommene ofte begrænsninger i hverdagen – både fysisk, psykisk og socialt. Rigtig mange lever med en ikke-velkontrolleret sygdom, og det kan være invaliderende og en alvorlig barriere for mange gøremål og oplevelser i hverdagen.

Grunden til, at mange ikke får den rette behandling, er, at de mangler viden om deres egen eller sit barns sygdom. Derfor har de heller ikke de rette redskaber til at indgå i dialog med deres læge og sundhedssystemet, da de ikke kender nok til udrednings- og behandlingsmuligheder og deres rettigheder som patienter.

Der findes endnu ingen behandlinger, der kan kurere overfølsomhedssygdomme – men der findes mange behandlinger, der kan få symptomerne under kontrol, så det bliver lettere at leve med sygdommene.

Kunsten at leve med en kronisk overfølsomhedssygdom

Astma-Allergi Danmark oplever stor efterspørgsel på viden om behandling og mestring af overfølsomhedssygdomme, så patienterne kan leve et godt liv med så få begrænsninger som muligt. Derfor har organisationen med hjælp fra Sundhedsdonationer sat gang i projektet "Kunsten at leve med en kronisk overfølsomhedssygdom", som er en kursusrække, der uddanner borgere til at mestre deres sygdomme, så de kan leve et liv med højere livskvalitet til trods for deres kroniske lidelse.

Med viden og konkrete redskaber hjælper kurserne patienterne med at forstå vigtigheden af at få den korrekte diagnose og være i optimal behandling. Derudover giver kurserne patienterne kompetencer til at indgå i en dialog med lægen om deres behandling og kendskab til de muligheder, der er for yderligere udredning og behandlingsstrategier.

Kurserne fungerer som et supplement til det etablerede sundhedsvæsen, hvor mange patienter oplever, at der ikke er ressourcer til dybdegående undervisning og vejledning om deres sygdom. På kurserne kan patienterne erfaringsudveksle og opleve et positivt fællesskab omkring deres sygdom, som kan være med til at styrke dem i deres hverdag og i at opsøge den bedst mulige behandling i det etablerede sundhedsvæsen.

Resultatet af kurserne er positivt. Gennemsnitligt på tværs af kurserne har 79 % af deltagerne tilkendegivet, at de i høj grad er tilfredse. Derudover siger op mod halvdelen af deltagerne, at de vil genbesøge deres læge efter kurset, hvilket har været et af målene med kurserne, da mange patienter ikke er velbehandlede.

Kurserne foregår på kunstmuseer i København, Odense og Århus, hvor deltagerne får en både anderledes kursusoplevelse og læringsramme.

Læs mere om Astma-Allergi Danmarks kurser

"danmark" giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf