22. August 2024

DGI Verdensholdet som rollemodel for unge

Andelen af unge mellem 16 og 24 år med dårlig mental sundhed er stigende. Samtidig lever kun lidt under halvdelen af denne gruppe op til WHO’s anbefalinger til fysisk aktivitet, hvilket kan have store konsekvenser for de unges livskvalitet og for samfundet. Derfor hjælper DGI med at sætte fokus på denne dagsorden ved at skabe brobygning mellem de unge og foreningslivet med DGI Verdensholdet som rollemodel.

Generelt har børn op til 11-årsalderen høj trivsel, men det ændrer sig, når de når teenageårene. Undersøgelser viser, at aktive fællesskaber i idrætsforeninger skaber sunde rammer for fysisk udfoldelse og sociale relationer og et godt udgangspunkt for identitetsskabelse og tilhørsforhold.

Derfor hjælper den landsdækkende idrætsorganisation DGI med at sætte fokus på de unges fysiske og mentale trivsel ved at bygge bro til foreningslivets inkluderende fællesskaber. På den måde forsøger de at inspirere og motivere de unge til at opsøge idrætsforeningerne for at få flere til at blive i eller tilvælge idrætten som et udviklende, socialt og aktivt fællesskab og dermed bidrage til at knække kurven for mistrivsel.

Aktivitetsdage skal motivere til fortsat fysisk aktivitet

Helt konkret inviterer DGI 4.000 unge mellem 14 og 19 år fra primært efterskoler, folkeskolens afgangsklasser og ungdomsuddannelser til at deltage i aktiviteter, workshops og dialogmøder med DGI Verdensholdet. Aktivitetsdagene er fordelt over hele landet.

DGI Verdensholdet er anerkendt som verdens førende, turnerende gymnastikhold, og er et af dansk idræts flagskibe. Gymnasterne er i øjenhøjde med de unge, uanset om de er interesserede i gymnastik eller ej, og deres ydmyghed, tilgængelighed og talent har en afsmittende effekt. Med DGI Verdensholdet som engagerede, unge rollemodeller forsøger DGI at vise de unge, hvad foreningslivet kan gøre for dem, så de undgår, at de dropper ud af foreningerne og helt fravælger fysisk aktivitet.

Stor tilfredshed med aktivitetsdagene

Når DGI Verdensholdet laver workshops med børn og unge rundt omkring i landet, er det for at vise, hvor sjovt det er at bevæge sig, når man gør det sammen med andre. Og netop fællesskab er én af de ting, som gymnastikken kan være med til at skabe.

Efter hver aktivitetsdag bliver de unge bedt om at evaluere dagen. Her er det tydeligt, at deltagerne har været glade for den workshop, de har deltaget i. Thomas Dahl, partnership manager, fortæller:

"Deltagerne har generelt givet udtryk for, at workshoppen var god eller rigtig god. En stor del af deltagerne er fortsat motiveret til at opsøge idrætsfællesskaber efter en workshop med DGI Verdensholdet, samtidig med at nogle deltagere giver udtryk for, at workshoppen var god, men at den ikke nødvendigvis gav motivation til at opsøge idrætsfællesskaber fremadrettet. Vi har naturligvis en ambition om at bringe tallet endnu højere op, for det er vigtigt for de unge at indgå i trygge fællesskaber."

Aktivitetsdagene er støttet af Sundhedsdonationer og fortsætter året ud.

"danmark" giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf