30. April 2024

Sundhedsfremmende projekter kan igen få glæde af "danmark"s investeringsoverskud

danmark" giver tilbage til Danmark i form af donationer til sundhedsfaglig forskning, oplysning og forebyggelse. Det er muligt, når der som i 2023 er investeringsoverskud. Til årets generalforsamling blev det derfor besluttet at uddele i alt 100 millioner kroner til Sundhedsdonationer.

Hvornår, hvem og hvad 

Frem til 2. juli 2024 er der mulighed for at søge Sundhedsdonationer. Danske cvr-registrerede institutioner, organisationer, foreninger og faglige miljøer kan søge Sundhedsdonationer til projekter inden for sundhedsfaglig forskning, oplysning og forebyggelse, der kan gøre en forskel.  

Baggrund og omfang  

Sundhedsdonationer er altid af investeringsoverskud og aldrig af medlemskontingenter. I alt er indtil videre uddelt cirka en halv milliard kroner i Sundhedsdonationer til alsidige projekter, og forventningen er flere gode år med investeringsoverskud og donationer fremover.

Seneste nyheder Scroll for mere

Nyhed

9. October 2023

Diabetesforeningens opsporingskampagne om type 2-diabetes

Med støtte fra Sundhedsdonationer gennemførte Diabetesforeningen en opsporingskampagne om type 2-diabetes, som nåede ud til minimum 2 millioner danskere. Mere end 263.000 mennesker gennemførte den digitale test, hvoraf 56 % var i højrisiko for diabetes, og grundet kampagnen opdagede over 2.000, at de havde type 2-diabetes. Udover den digitale risikotest kunne man også bestille testkits hjem, og Diabetesforeningen kørte deres røde sundhedsbus ud til 22 byer rundt omkring i landet. Her blev gennemført gratis tests og målinger af langtidsblodsukkeret, bl.a. på Folkemødet på Bornholm, Sundhedsdage på Sjælland, ringridning i Sønderborg, Festugen i Aarhus og på Hovedbanegården i København. Sundhedsbussen ruller videre i år og i 2024, og tour-planen kan findes her: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus Det estimeres, at 100.000 danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Mere end 1/3 har allerede udviklet følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme, når de får konstateret type 2-diabetes. Følgesygdommene har betydning for levealder og livskvalitet, så tidlig opsporing er vigtigt. Siden 1996 er der kommet fire gange så mange danskere med diabetes. Mindst 356.000 danskere har nu diabetes, og langt størstedelen har type 2-diabetes. Mindst 322.000 danskere lever med type 2-diabetes, og det tal forventes at stige til 420.000 i 2030. Yderligere 480.000 danskere skønnes lige nu at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). De tre største risikofaktorer for at udvikle type 2-diabetes er alder, arvelighed og overvægt. Overvægt er den væsentligste risikofaktor, som kan forebygges. Læs mere i Diabetesforeningens rapport fra 2023, "Diabetes i tal", her: https://diabetes.dk/media/gktagxu3/_diabetes_%C3%A5rs-publikation_web.pdf