Sygeforsikringen "danmark" Palægade 5 1261 København K
Mange kvinder oplever bivirkninger ved hormonel prævention. Derfor undersøger SafeChoice-projektet de kort- og langsigtede bivirkninger for at identificere, hvilke kvinder der er mest udsatte for dem. Resultatet bliver et værktøj, som skal give overblik over, hvilken præventionsform der er har den mindste risiko for bivirkninger for den enkelte kvinde, så hun kan vælge hormonel prævention på et oplyst grundlag.
Hvert år får flere end 10.000 danskere stillet diagnosen knæartrose (tidligere kaldet slidgigt), hvilket gør diagnosen til den hyppigst forekommende type af gigt. Desværre er knæartrose en sygdom, der medfører funktionsnedsættelse, mange smerter og nedsat fysisk aktivitetsniveau. Som følge af disse er patienterne i højere risiko for at udvikle hjertekarsygdomme.
Et nationalt forskningsprojekt med forankring på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, WHOCC, Parker Instituttet, forsker i betydningen af problemer med kost, rygning, alkohol og motion (KRAM-faktorer) i forbindelse med operation. KRAM-problemer har stor betydning for, hvor godt vi klarer operationen, og hvor hurtigt vi kommer os efter den.
Hvert år oplever ca. 44.000 børn og unge, at en forælder bliver alvorligt syg. Dette medfører en øget risiko for at udvikle depression, angst og andre komplicerede sorgreaktioner. Børn, Unge & Sorg, som er en del af Det Nationale Sorgcenter, tilbyder psykologsamtaler til familier med børn, hvor den ene forælder er livstruende eller kronisk, fysisk syg. Projektet er støttet med Sundhedsdonationer fra Sygeforsikringen "danmark".
På verdensplan lever 50 millioner mennesker nu med demens, og tallet forventes at stige til 150 millioner i 2050. Der findes ingen medicin til at behandle sygdommen effektivt. Potentialet for forebyggelse er imidlertid stort, og det vurderes, at op mod halvdelen af tilfældene kan forebygges.
Sygeforsikringen "danmark" uddeler i år 100 millioner kroner til projekter, der omhandler sundhedsfaglig forskning, oplysning og forebyggelse.
Smerter er en af de hyppigste årsager til besøg i sundhedsvæsenet. Derfor har Syddansk Sundhedsinnovation udviklet projektet 'Mestring, motivation og smertehåndtering' med støtte til mennesker, der lever med vedvarende smerter. De får tilbudt et selvstændigt forløb eller et forløb kombineret med kommunal sparring via den digitale platform 'Mit liv – min sundhed'.
Et forskningsprojekt på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi ved Syddansk Universitet har som mål at gøre os klogere på fedtvævets rolle i sundhed og sygdom. Allerede nu står det klart, at fedtvævets placering på kroppen er vigtig for effekterne af overvægt, og det kan have betydning for, hvilke indsatser for forebyggelse der er bedst at sætte ind med. Projektet er støttet med Sundhedsdonationer fra Sygeforsikringen "danmark".
At blive diagnosticereret med en kronisk sygdom som gigt medfører ofte, at der bliver vendt op og ned på ens kendte og trygge tilværelse. Mange føler, at de står i et uoverskueligt menneskeligt kaos med smerter, træthed, sorg og masser af identitetsspørgsmål. Derfor giver Gigtforeningens projekt 'Ny med gigt' viden og hjælp til mennesker, der inden for de seneste år har fået en gigtdiagnose.
Cøliaki – populært kaldet glutenallergi – er en kronisk betændelse i tyndtarmen. Betændelsen opstår ved indtagelse af gluten, der findes i almindelige kornsorter som hvede, rug og byg, og giver blandt andet mavesmerter, blodmangel og træthed. For at fremme tidlig diagnosticering og give bedre støtte til de personer, der lever med cøliaki, har Dansk Cøliaki Forening med støtte fra Sundhedsdonationer lanceret en serie af ti korte film, der skal hjælpe danskerne med at forstå symptomerne på cøliaki.
I Danmark lider mere end en million mennesker af kroniske smerter, og mere end halvdelen af disse lider samtidig af søvnløshed, hvilket er med til at forstærke smerterne. Behandling af søvnløshed er derfor en mulighed for at lindre kroniske smerter, hvilket er årsagen til, at Klinisk Institut ved SDU og Odense Universitetshospital forsker i netop dette. Formålet med deres forskning er dels at skabe bedre viden om sammenhængen mellem kroniske smerter og søvn, dels at forbedre behandlingen af kroniske smerter og søvnproblemer.
Hormonforstyrrende stoffer findes i en lang række dagligdags forbrugerprodukter samt panodil. Eksponering for disse stoffer kan forstyrre den normale hormonbalance og har især betydning for udviklingen af organsystemer hos fostre og helt små børn. Professor Tina Kold Jensen og hendes forskningsgruppe på Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin ved Syddansk Universitet forsker i, hvilken betydning stofferne præcist har for børns kognitive udvikling.
1,5 millioner danskere lider af astma, allergi, høfeber eller eksem – et tal, der vokser år for år. For de mange, som har en kronisk sygdom, kan det være svært at finde ud af, hvordan de kan leve et godt liv med så få begrænsninger som muligt. Derfor har Astma-Allergi Danmark taget initiativ til at arrangere kurser, der gør patienterne klogere på deres lidelser og giver dem konkrete redskaber til at håndtere dem.
Når livstruende sygdom rammer, kan det daglige overskud hurtigt forsvinde. Derfor tilbereder organisationen Det Kærlige Måltid mad til sårbare familier i et forsøg på at lette deres hverdag. Bag måltiderne står en stor gruppe frivillige, som tilbereder og leverer maden til familierne. Måltiderne er gratis og bliver leveret samlet en gang om ugen i otte uger. Sundhedsdonationer har støttet projektet.
Stress og dårligt mentalt helbred er en stigende udfordring i Danmark. Desværre oplever også mange børn og unge at føle sig stresset og/eller have dårligt mentalt helbred, hvilket har store individuelle og samfundsmæssige konsekvenser. En undersøgelse viser, at der er en social ulighed i, hvor gode de unge er til at håndtere krav og udfordringer i livet. Derfor forsker Arbejdsmedicin ved Regionshospitalet Gødstrup i, hvad der kendetegner de unge, som oplever stresssymptomer og mentale helbredsproblemer, og om og hvordan problemerne bedst muligt kan forebygges. Sundhedsdonationer har støttet forskningsprojektet.
Dansk Skoleskak har taget initiativ til at åbne Skakkens Hus – hjernens motionscenter, som er et tilbud til alle generationer – store som små – der har lyst til mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer. Stedet er et nyt kultur- og fritidstilbud, der er åbent for alle, men som appellerer til de mere tænksomme typer, der ikke er kendt for at råbe højest, og måske ikke tiltrækkes af de traditionelle idrætstilbud. Sundhedsdonationer har støttet de aktiviteter, der har fokus på den mentale sundhed.
Gravide kvinder med ADHD mangler rådgivning og støtte til at skabe struktur og prioritere deres fokus både under graviditeten og i forberedelserne til, når babyen kommer hjem. Dette inkluderer også hjælp til at forebygge udviklingen af fødselsdepression i forbindelse med graviditet og fødsel. Derfor forsker Klinisk Institut ved Syddansk Universitet i, hvordan det mentale helbred hos gravide og nye mødre med ADHD kan forbedres med blandt andet rådgivning.
De mest sårbare ældre i Danmark har en meget høj forekomst af alvorlige sygdomme i munden. Dette fører til smerter, nedsat spisefunktion og påvirkning af det generelle helbred og deraf underernæring, forringet livskvalitet, social isolation og øget dødelighed. Der mangler viden om årsagerne til de dårlige orale forhold. Derfor forsker Odontologisk Institut og Center for Humanistisk Sundhedsforskning ved Københavns Universitet i, hvordan sygdomme i munden kan forebygges.
Selv om forskning handler om at komme i dybden og finde ny viden, følger drømmen om almen udbredelse og anerkendelse som regel med. Også hos KISO – Center for Kvinder I Sund Overgang, der har fået støtte fra Sygeforsikringen "danmark"s Sundhedsdonationer, og som har et delmål om at få kvinder og overgangsalderen højere på den almene dagsorden.
Hvert år får op mod 1.000 børn hjælp på et Julemærkehjem. I forløbet spiller forældrene en afgørende rolle for at fastholde de gode vaner, som barnet får med hjem fra sit ophold. Derfor har Julemærkefonden med støtte fra Sundhedsdonationer startet et projekt, der skal inddrage forældrene yderligere i barnets ophold og arbejde mere med forældremestring, så forældrene bliver endnu bedre til at støtte op om barnet.
Fra den 27. august kommer der fornyet fokus på forebyggelse af demens, når DR bringer dokumentarserien Demenskoret, der viser, at sang og musik kan forebygge og forsinke demens. Med serien vil blandt andet Alzheimerforeningen gøre danskerne klogere på demens og motivere til forebyggelse, da det er muligt selv at gøre noget for at holde sin hjerne sund og forebygge alvorlige demenssygdomme.
Andelen af unge mellem 16 og 24 år med dårlig mental sundhed er stigende. Samtidig lever kun lidt under halvdelen af denne gruppe op til WHO’s anbefalinger til fysisk aktivitet, hvilket kan have store konsekvenser for de unges livskvalitet og for samfundet. Derfor hjælper DGI med at sætte fokus på denne dagsorden ved at skabe brobygning mellem de unge og foreningslivet med DGI Verdensholdet som rollemodel.
Fertility Care oplever stor efterspørgsel på deres gratis tilbud til ufrivilligt barnløse i fertilitetsbehandling. Behandlingen kan være langvarig og fyldt med sorg, stress og angst, hvilket mange har brug for at tale med nogen om. Derfor tilbyder Fertility Care samtaler med fertilitetssygeplejersker og jordemødre, som kan støtte og rådgive i denne vanskelige livssituation.
Efterspørgslen på Bedre Psykiatris 'PårørendeKurset' er tårnhøj. Kurset ruster pårørende til mennesker med psykisk sygdom eller udviklingsforstyrrelse til at håndtere de mange udfordringer, de møder, hvilket der er stort behov for.
Som led i Lungeforeningens kommende kampagne ”Hiv, Host, Hvæs”, som kører i efteråret og er støttet af Sundhedsdonationer, har Epinion gennemført en undersøgelse blandt 1.050 repræsentative danskere omkring tegn på lungesygdommen KOL. Blandt de danskere, der havde tegn på KOL havde kun 35 pct. søgt læge, og det bekymrer Lungeforeningen, og er baggrunden for den kommende kampagne.
danmark" giver tilbage til Danmark i form af donationer til sundhedsfaglig forskning, oplysning og forebyggelse. Det er muligt, når der som i 2023 er investeringsoverskud. Til årets generalforsamling blev det derfor besluttet at uddele i alt 100 millioner kroner til Sundhedsdonationer.
Sygeforsikringen "danmark"s Sundhedsdonationer har støttet projektet "Sunde unge på erhvervsuddannelse", som sætter fokus på sund kost, motion og trivsel blandt eleverne på erhvervsskoler. Gennem en række aktiviteter og tiltag er målet at øge elevernes sundhed og skabe en bedre sundhedskultur på erhvervsskolerne.
SMILET AUH er et kreativt værksted for børn og unge på Aarhus Universitetshospital. I løbet af de første 7 måneder har de taget imod 2.054 børn og unge samt 2.196 forældre. Sygeforsikringen "danmark" er glade for at støtte dette projekt gennem vores sundhedsdonationer.
I 2021 lancerede Alzheimerforeningen projektet "Hjernesund" med støtte fra "danmark"s Sundhedsdonationer. Det er den første nationale oplysningskampagne om hjernesundhed og forebyggelse af demens, og det har de haft stor succes med.
En ny rapport fra VIVE belyser tandplejebrug blandt ældre i Danmark i forbindelse med forskningsprojektet "Sund mund hele livet", som er støttet af Sundhedsdonationer.
Sundhedsdonationer har doneret 400 mio. kr. til 88 projekter gennem de sidste tre år. Donationspuljen er afhængig af et investeringsoverskud i Sygeforsikringen "danmark". Da vi i 2022 ikke har haft overskud på investeringerne, kommer vi ikke til at uddele donationer i 2023.
Sundhedsdonationer har støttet projektet "Hiv-host-hvæs – træk vejret uden besværet", som er en kampagne om de 3 tegn på KOL, og hvordan du kan leve et godt liv med KOL, når du opdager sygdommen i tide. Lungeforeningens mål var at udbrede kendskabet i den danske befolkning, få flere danskere til at få målt deres lungefunktion og med tidlig opsporing give danskere med KOL et liv med bedre vejrtrækning og mindre besvær.
Med støtte fra Sundhedsdonationer fra Sygeforsikringen ”danmark” har UlykkesPatientForeningen lanceret projektet "Vedligeholdet", som har til formål at forebygge mental og fysisk mistrivsel hos mennesker med handicap og funktionsnedsættelser. De tilbyder en række gratis træningstilbud til alle danskere.
I 2021 var der et investeringsoverskud i Sygeforsikringen "danmark", som generalforsamlingen i april 2022 valgte at donere 150 mio. kr. af til sundhedsdonationer. Donationerne er gået til 35 sundhedsfaglige forsknings-, forebyggelses- og oplysningsprojekter.
Hvert år mister ca. 2.000 børn i Danmark en forælder og ca. 150 børn mister en bror eller søster. Udover støtte fra voksne er det vigtigt, at klassekammeraterne ved, hvordan de bedst er en god ven i sådan en svær situation. Derfor har Kræftens Bekæmpelse lanceret undervisningssitet Læromsorg.dk, hvor elever i 3.-6. klasse kan blive klogere på sorg og sorgreaktioner via små film og øvelser.
22 byer får i den kommende tid besøg af Diabetesforeningen og sundhedsbussen.
Sygeforsikringen "danmark" har siden 2020 doneret en del af investeringsoverskuddet til projekter, der arbejder med sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning. Til gavn for alle danskere. Den samlede donationspulje lander i år på 150 millioner kroner. Sygeforsikringen "danmark" hjælper hver dag danskere med tilskud til behandlinger, som gør noget for den danske folkesundhed her og nu. Men vi har også et ønske om og et ansvar for at sikre et sundere Danmark i fremtiden. Derfor donerer vi, gennem det vi kalder for Sundhedsdonationer, en del af vores investeringsoverskud til projekter inden for sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning. Sådan støtter vi det vigtige arbejde, der bliver gjort for at forbedre den fremtidige sundhed i Danmark for alle. Der er åbent for ansøgninger frem til 1. juli 2022 kl. 12.00.
Danske forskere har i et nyt, internationalt studie været med til at finde næsten alle de ændringer i generne, der kan udløse Alzheimers sygdom.
Ny kampagne fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade (FSS) og Anti Doping Danmark (ADD) skal være med til at gøre op med unges urealistiske forestillinger om den perfekte krop, som tynger deres selvværd.
Generalforsamlingen i Sygeforsikringen "danmark" donerede i foråret 2021 et beløb på 150 mio. kr. af det investeringsmæssige overskud i regnskabsåret 2020. Pengene er doneret til projekter, der omhandler enten sundhedsfaglig forskning, oplysning eller forebyggelse.
Den 1. februar kunne Hjerteforeningens Børnehjertelinje fejre 1 års fødselsdag!