Naturlige stoffer fra gulerødder forebygger tarmkræft
Nyere forskning har vist, at flere indholdsstoffer af typen polyacetylener i gulerødder, kan forebygge inflammation og kræft. Projektet vil kortlægge det forebyggende potentiale mod tarmkræft samt den anti-inflammatoriske virkning af 2 nye stoffer fra gulerødder.
Det er velkendt at medicinsk anti-inflammatorisk behandling kan hæmme og forebygge tarmkræft. De 2 nye stoffer i gulerødder har samme effekt - dog uden de kendte bivirkninger.
Vi vil undersøge en patientgruppe med høj risiko for at udvikle forstadier til tarmkræft, hvor vi vil måle den forebyggende effekt efter langtidsbehandling med gulerødder. Projektets forskningsgruppe har samarbejdet i mange år og besidder alle de nødvendige ekspertiser, der skal til for at gennemføre projektet. Hvis projektet lykkes med at bevise den forebyggende effekt, gulerødder har for inflammation og forstadier til kræft, vil man på sigt kunne anbefale produkter som gulerodsjuice til patienter i høj risiko for at udvikle tarmkræft.
Ansøger
Odense Universitetshospital, Kirurgisk Afdeling
Doneret i
2022
Doneret beløb
5.000.000 kr.
Projektansvarlig
Gunnar Baatrup