Doneret i

Diagnostik af åreforkalknings-sygdom i hjertet uden brug af ioniserende stråling og kontrast

Professor Won Yong Kim står i spidsen for at undersøge en ny metode til at diagnosticere åreforkalkningssygdom i hjertet.

Rigtig mange danskere rammes i dag af en hjertekarsygdom. Faktisk så mange at over 500.000 danskere lige nu lever med en hjertekarsygdom. Åreforkalkning i hjertets kranspulsårer er den hyppigste hjertekarsygdom. Omkring 40-årsalderen er livstidsrisikoen for at udvikle denne type hjertekarsygdom så stor, at den rammer 1 ud af 2 mænd og 1 ud af 3 kvinder. Heldigvis er åreforkalkningssygdom en sygdom, der kan forebygges ved hjælp af livsstilændringer, og effektivt behandles med målrettet medicinsk behandling.

Udfordringen med åreforkalkning i hjertekranspulsåren er, at sygdommen skal opdages og i behandles på et tidligt tidspunkt, før der opstår alvorlige komplikationer så som blodpropper eller hjertesvigt. Men undersøgelsen og diagnosticeringen af hjertekarsygdomme er ikke helt ukompliceret. Indtil nu har vi på de danske hospitaler gjort brug af en røntgenundersøgelse for at udrede patienter for åreforkalkning i hjertes kranspulsåre. Desværre udsætter røntgenundersøgelsen patienten for røntgenkontrast og ioniserende stråling, hvilket kan medføre risiko for alvorlige bivirkninger i form af allergiske reaktioner, nyresvigt og kræft.  
Forskeren Won Yong Kim har derfor taget initiativ til at undersøge en nyere og mere skånsom scanningsmetode, MR-skanning. Der er indtil videre ikke fundet nogen sundhedsrisiko for patienten ved at bruge Magnetisk resonans-scanning.

Dette projekt har til formål at undersøge den diagnostiske sikkerhed ved hjerte MR-scanning til diagnostik af åreforkalkning i hjertets kranspulsåre hos patienter med hjertesymptomer og desuden sammenligne resultaterne med den nuværende røntgenmetode. Forskerne ønsker at inkludere hele 160 patienter i projektet. Desuden er der planlagt efterfølgende evaluering af undersøgelsen i et internationalt multistudie med deltagelse af 4 hjertecentre i et netværk fra Danmark og Europa. 

Hvis resultatet viser, at hjerte MR-scanneren kan erstatte den nuværende røntgenundersøgelse, vil det betyde, at de danske hospitaler i fremtiden vil kunne tilbyde patienterne en helt ufarlig diagnostik af åreforkalkning i hjertets kranspulsåre.  
Projektet er på nuværende tidspunkt nået så langt, at de første patienter forventes at kunne blive scannet med den nye MR-scanner fra foråret 2022.

Ansøger

Doneret i

Doneret beløb

Projektansvarlig