Doneret i

Træk vejret uden besværet

I Danmark har 400.000 danskere den alvorlige lungesygdom, KOL, men halvdelen ved det ikke selv!

Mange danskere undskylder åndenød, hosteanfald og slim fra lungerne med dårlig kondi eller det at blive ældre uden at vide, at symptomerne er de tydeligste tegn på KOL.

KOL er en alvorlig lungesygdom, som i 2020 kostede mere end 3.300 danskere livet. Det svarer til, at 9 danskere hver dag dør af sygdommen, hvilket gør det til en af de hyppigste dødsårsager i Danmark. Det placerer Danmark på en kedelig europæisk førsteplads i KOL-dødsfald pr. indbygger, en førsteplads vi har haft næsten uafbrudt siden 2001. 

Ansøger

Doneret i

Doneret beløb

Projektansvarlig

Hvis KOL opdages på et tidligt stadie, er det muligt at bremses sygdommen i en grad, der gør, at KOL-patienten kan leve et længere og bedre liv uden for mange gener i hverdagen. Når det opdages på et sent stadie, kan lungekapaciteten være så lav, at det forhindrer patienten i at leve et aktivt og socialt liv på samme måde som tidligere. Det er altså afgørende for patienter med KOL, at de udredes for sygdommen så tidligt som muligt, men desværre ignorerer mange danskere de tre vigtigste symptomer på KOL.

Lungeforeningen har derfor udarbejdet en informationskampagne, der skal give danskerne et bedre kendskab til den alvorlige lungesygdom. Kampagnen vil primært centrere sig omkring Lungedagen 2022, den 16. november. Kampagnen vil bestå af flere elementer – bl.a. en medieindsats forud for Lungedagen, men især på selve Lungedagen vil kampagnen gøre en ekstra indsats for at skabe opmærksomhed på KOL. Her vil Lungeforeningen tilbyde lungefunktionsmålinger til danskerne på mange forskellige steder i landet i håbet om, at danskerne skrider til handling, hvis de finder ud af, at de har nedsat lungefunktion.

Kampagnens hovedformål er at opspore flere danskere med KOL så tidligt som muligt, da det vil give KOL-patienter et langt bedre sygdomsforløb for den enkelte og samtidig skåne samfundet for mange tabte ressourcer.

Fakta

Hiver du efter vejret?: Åndenød ved lettere fysisk anstrengelse 

Hoster du?: Hoste med eller uden slim, har du gentagne luftvejsinfektioner som akut bronkitis eller lungebetændelse 

Hvæser din vejrtrækning?: Pibende eller hvæsende vejrtrækning