Behandling med ketamin efter svær akut hjerneskade
Svær akut hjerneskade rammer årligt millioner af mennesker globalt og ca. 5.000 i Danmark. Kun ca. halvdelen overlever og kan igen klare sig selv efter skaden.
En vigtig årsag er såkaldte spredende depolarisering (også kaldet kortslutningsbølger), der opstår i hjernen hos to ud af tre af disse patienter. Anæstesimidlet ketamin anvendes ikke som standard ved hjerneskade, men synes at blokere kortslutningsbølger. Formålet med dette projekt er at undersøge, om behandling med ketamin forbedrer den intakte overlevelse hos patienter med svær akut hjerneskade og kortslutningsbølger. Resultatet forventes at forbedre behandlingen ved svær akut hjerneskade.
Målgruppe
Målgruppen er intensivpatienter med svær akut hjerneskade.
Projektets relevans
Omkring 5.000 mennesker får årligt alvorlige akutte hjerneskader i Danmark, hvoraf mange vil dø og andre vil overleve med permanent hjerneskade. Dette projekt vil gavne de overlevende ved at give ny viden både om de grundlæggende mekanismer, der fører til permanent hjerneskade, og en ny personlig behandlingstilgang, der kan anvendes i den indledende fase. Udover en mulig fordel ved ketamin hos patienter med svær akut hjerneskade og kortslutningsbølger, kan projektet måske også identificere en ikke-invasiv biomarkør for kortslutningsbølger for at øge tilgængeligheden af en personlig tilgang rettet mod dette potentielt skadeligt fænomen.
Ansøger
Region Hovedstaden, Bedøvelse og Intensiv Behandling, Neurocentret, Rigshospitalet
Titel
KETA-BID – behandling med ketamin til patienter med kortslutningsbølger efter svær akut hjerneskade
Doneret i
2024
Doneret beløb
5.000.000 kr.
Projektansvarlig
Kirsten Møller, professor, overlæge
Links