Skip to content
Tilbage til Nyheder
12. december 2024

Hjælp til håndtering af vedvarende smerter

Smerter er en af de hyppigste årsager til besøg i sundhedsvæsenet. Derfor har Syddansk Sundhedsinnovation udviklet projektet 'Mestring, motivation og smertehåndtering' med støtte til mennesker, der lever med vedvarende smerter. De får tilbudt et selvstændigt forløb eller et forløb kombineret med kommunal sparring via den digitale platform 'Mit liv – min sundhed'.

Når smerter har varet i mere end 6 måneder, er de defineret som vedvarende. Ved vedvarende smerter er der ofte ikke en direkte sammenhæng mellem smerterne og årsagen til dem. Vedvarende smerter skal derfor behandles anderledes end akutte smerter. Vedvarende smerter kan være invaliderende for den enkelte, og de øger forekomsten af følgesygdomme som fx kredsløbssygdomme, angst og depression.

Derudover oplever den enkelte fysisk og psykisk belastning, som påvirker humøret, søvnen, energiniveauet og koncentrationen, men også familie og venner bliver påvirket. Desuden har mennesker med vedvarende smerter ofte et stort medicinforbrug, og den stærke smertestillende medicin kan give bivirkninger og afhængighed. Tilmed giver medicin ofte kun en beskeden smertelindring, som med tiden vil blive mindre.

Der eksisterer få behandlings- og rehabiliteringstilbud til mennesker med vedvarende smerter. De forløb, der findes, er tidsbegrænsede, hvorefter patienten igen bliver efterladt på egen hånd uden støtte og vejledning.

"Formålet med projektet er derfor at give mennesker med varige smerter mere kontrol over deres egen situation og støtte dem i at blive mere aktive i deres egen behandling. Det handler om at skabe varige ændringer i menneskers liv, som styrker deres evne til at håndtere smerter på en mere hensigtsmæssig måde", fortæller Carsten Jensen, projektleder fra Syddansk Sundhedsinnovation.

Et bedre liv med smerter

I projektet 'Mestring, motivation og smertehåndtering' (MeMoS) har Syddansk Sundhedsinnovation i samarbejde med en række andre aktører udviklet et digitalt tilbud til mennesker, som lever et liv med vedvarende smerter. Projektet har skabt et digitalt forløb kaldet 'Et bedre liv med smerter' (MeMoS). I app'en 'Mit liv – min sundhed' er viden, øvelser og redskaber til at forbedre livskvaliteten og forebygge forværring af tilstanden.

Selve forløbet er struktureret omkring en række virtuelle temaer/sessioner, hvor brugerne lærer metoder til bedre at mestre et liv med smerter, forbedre deres livskvalitet og øge deres motivation for at leve et mere aktivt liv. Forløbet omfatter både redskaber og øvelser, der giver brugerne værktøjer til at tackle deres daglige udfordringer, samt støtte fra sundhedsfaglige eksperter til at give en mere individuel og målrettet støtte.

Det digitale tilbud kan tilpasses den enkelte og giver brugerne mulighed for at sammensætte deres eget forløb med fokus på emner, som er vigtige for dem. Det kan være viden om typer af smerter, medicin, søvn, seksualitet og socialt netværk. Brugerne kan selv vælge, hvilke områder de vil arbejde med og ændre fokus undervejs for at tilpasse programmet til deres individuelle behov.

"En vigtig pointe fra projektet er, at der ikke findes en 'one-size-fits-all'-tilgang til smertehåndtering, hvilket betyder, at løsningen skal tilpasses den enkeltes behov. Det er også vigtigt at inkludere både borgere, patienter og sundhedspersonale i udviklingen af digitale værktøjer for at sikre, at disse løsninger kan bruges effektivt i praksis", fortæller Carsten Jensen.

Læs mere om projektet på Det Digitale Sundhedscenters hjemmeside

Andre nyheder