Skip to content
Tilbage til Nyheder
21. november 2024

Hjælp til at opdage cøliaki

Cøliaki – populært kaldet glutenallergi – er en kronisk betændelse i tyndtarmen. Betændelsen opstår ved indtagelse af gluten, der findes i almindelige kornsorter som hvede, rug og byg, og giver blandt andet mavesmerter, blodmangel og træthed. For at fremme tidlig diagnosticering og give bedre støtte til de personer, der lever med cøliaki, har Dansk Cøliaki Forening med støtte fra Sundhedsdonationer lanceret en serie af ti korte film, der skal hjælpe danskerne med at forstå symptomerne på cøliaki.

Hvorfor er opmærksomhed vigtig?

Nye tal fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital viser, at 17.173 danskere er diagnosticeret med cøliaki, selvom op mod 60.000 menes at være ramt.

”Cøliaki er fortsat stærkt underdiagnosticeret i Danmark, og mange lever i årevis med symptomer uden at få en afklaring. Det nedsætter livskvaliteten for den enkelte og belaster sundhedssystemet med lange og ineffektive forløb, som kunne være afklaret med en tidlig cøliakitest. Samtidig ved vi, at ubehandlet cøliaki kan medføre en række alvorlige følgesygdomme”, udtaler Dennis Nedergaard Larsen, direktør i Dansk Cøliaki Forening.

Film som guide i et komplekst forløb

For at støtte personer under udredning eller nydiagnosticerede med cøliaki har Dansk Cøliaki Forening udarbejdet en serie af ti film, som er organiseret i temaer, der dækker både diagnoseprocessen og overgangen til en glutenfri hverdag. Filmene besvarer centrale spørgsmål som fx:

  • Hvad er symptomerne på cøliaki?
  • Er der faktorer, der øger risikoen for cøliaki?
  • Hvordan foregår en undersøgelse for cøliaki?

Find filmene på Dansk Cøliaki Forenings hjemmeside

Digital test kan give indsigt

For dem, der oplever vedvarende og uforklarlige symptomer som træthed og mavesmerter, kan Dansk Cøliaki Forenings digitale test være et første skridt til at vurdere, om cøliaki kunne være en mulig årsag. Over 50.000 danskere har allerede benyttet testen, som kan hjælpe med at afgøre, om det er relevant at søge mere information eller tale med lægen.

Find testen på Dansk Cøliaki Forenings hjemmeside

“danmark” giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen “danmark” donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.

 

Hvad er cøliaki?

Cøliaki er en kronisk sygdom, som opstår ved indtagelse af gluten, der findes i kornsorter som hvede, rug og byg. Omkring 1 % af befolkningen er ramt af cøliaki, hvilket svarer til 55-60.000 danskere, men kun omkring 17.200 har fået diagnosen.

Når personer med cøliaki indtager gluten, fremkalder det en betændelsesreaktion, der ødelægger de små fimrehår i tyndtarmen. Dette reducerer tarmens evne til at optage essentielle næringsstoffer som vitaminer og mineraler fra kosten.
Ubehandlet cøliaki kan medføre en bred vifte af symptomer, der både involverer mave-tarmsystemet og andre dele af kroppen.

Symptomernes intensitet varierer fra person til person, men mange oplever en forringelse af livskvaliteten.

Alvorlige konsekvenser af ubehandlet cøliaki omfatter mangeltilstande som blodmangel, knogleskørhed, fertilitetsproblemer samt en øget risiko for kræft.

4:02

Andre nyheder