Fornyet fokus på forebyggelse af demens
Fra den 27. august kommer der fornyet fokus på forebyggelse af demens, når DR bringer dokumentarserien Demenskoret, der viser, at sang og musik kan forebygge og forsinke demens. Med serien vil blandt andet Alzheimerforeningen gøre danskerne klogere på demens og motivere til forebyggelse, da det er muligt selv at gøre noget for at holde sin hjerne sund og forebygge alvorlige demenssygdomme.
Sundhedsdonationer har støttet Alzheimerforeningens projekt ‘Hjernesund’, der har som mål at øge danskernes viden om sammenhængen mellem livsstil og risikoen for at udvikle demens. DR’s serie ligger godt i tråd med den fortsatte udbredelse af kendskabet til demens, og hvordan sygdommen kan forebygges.
“Mange ved desværre ikke, at op til 30-40 % af demenstilfældene kan forebygges, og at man selv kan nedsætte risikoen for at udvikle sygdommen. Forebyggelse sker ved, at man tilpasser sin livsstil og ved at stimulere hjernen, fx med korsang, ved at lære noget nyt og ved at indgå i sociale fællesskaber”, oplyser Mette Raun Fjordside, der er direktør i Alzheimerforeningen.
Forebyggelse har også effekt, hvis man allerede har en demensdiagnose, da indsatserne kan forsinke udviklingen af sygdommen. Inden for de senere år har forskning fx vist, at også forhøjet kolesterol og høretab øger risikoen for at udvikle demens.
Projekt ‘Hjernesund’
Som en del af projektet ‘Hjernesund’, som Sundhedsdonationer har støttet, har Alzheimerforeningen udviklet ‘Hjernesundtesten’, der hjælper med at finde ud af, hvor man selv kan sætte ind for at holde hjernen sund og mindske risikoen for at udvikle demens. Ud fra ens svar bliver givet en personlig risikoprofil med gode råd til, hvordan det er muligt at forbedre sin hjernesundhed og tilpasse sin livsstil for at nedsætte risikoen for at udvikle demens. Bag testen og rådene står forskere og andre med indsigt i de faktorer, der spiller ind på risikoen for at udvikle demens.
Prøv Hjernesundtesten på hjernesundtesten.dk.
Demenskoret på DR
Fra august 2024 sætter DR fokus på forebyggelse af demens med dokumentarserien Demenskoret, der følger 17 danskere med demens og deres fælles kamp for at blive klar til at afholde en stor koncert. Forskning viser, at fællessang og musik har en positiv effekt på livskvaliteten hos mennesker med demens. Det skyldes blandt andet, at den musikalske hukommelse bliver bevaret i meget længere tid end den almindelige hukommelse.
“Serien giver et hjertegribende kig ind i den udfordrende hverdag, som mennesker med demens og deres pårørende lever med. Men selvom demens er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark, viser serien også, at der er masser af lyspunkter i hverdagen”, siger Mette Raun Fjordside, direktør i Alzheimerforeningen, der er en af de parter, der har bidraget med viden til DR.
“danmark” giver tilbage til Danmark
Sygeforsikringen “danmark” donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020.
Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.