
Forbedret behandling af håndledsbrud
Hvert år brækker over 14.000 danskere håndleddet. I to ud af tre tilfælde skal en læge sætte knoglerne på plads, før patienten får gips på. Cirka 30 procent af disse patienter ender med at blive opereret. Det vil lægerne helst undgå. Derfor forsker de på Nordsjællands Hospital i, om de kan forbedre behandlingen, når knoglerne skal sættes på plads, så patienterne kan undgå operation.
Håndledsbrud er et af de mest almindelige knoglebrud i Danmark. Et brækket håndled kan medføre langvarige smerter, nedsat bevægelighed og i nogle tilfælde nedsat arbejdsevne. Omkring 75 procent af alle patienter med håndledsbrud får gips på, men i to ud af tre tilfælde er knoglerne så forskubbet, at en læge er nødt til at sætte dem på plads først. Selvom lægerne helst vil undgå operation, ender cirka 30 procent af disse patienter med at blive opereret – enten fordi knoglerne ikke kan sættes korrekt på plads, eller fordi de ikke forbliver i den rette position.
En forskningsgruppe på Anæstesiologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød undersøger nu, om de kan forbedre behandlingen, når knoglerne skal sættes på plads, med det formål at reducere behovet for håndledsoperationer. Et håndledsbrud er smertefuldt, og det gør ondt at trække bruddet på plads. Derfor vil forskerne forsøge med en anden type bedøvelse af armen, så proceduren med at sætte knoglerne på plads kan blive helt smertefri og mere præcis. Ud over en bedre patientbehandling håber de på, at det kan mindske antallet af operationer og forbedre funktionen af hånden.
Ny bedøvelsesmetode
I dag bliver patienter med håndledsbrud behandlet på skadestuen, ved at lægen lægger en lokalbedøvelse (et såkaldt hæmatomblok) direkte ind i knoglebruddet. Derefter trækker lægen bruddet på plads, og patienten får gips på. Denne metode er ofte ubehagelig og giver tit ikke nok smertelindring, hvilket forårsager stress hos patienterne og gør proceduren udfordrende.
I et landsdækkende lodtrækningsforsøg vil forskerne nu afprøve en anden bedøvelsesmetode, som allerede bliver brugt ved håndoperationer: en nerveblokade af armen. Lægen sprøjter lokalbedøvelsen ind omkring armens nerver, hvilket giver fuld smertelindring og muskelafslapning fra albuen og ned. Denne bedøvelse kan muligvis gøre det nemmere at sætte knoglerne vedvarende på plads, og patienten kan dermed undgå operation.
Målet er at undersøge, om metoden kan reducere behovet for operation, mindske komplikationer og forbedre patienternes håndfunktion. Forsøget foregår på 11 skadestuer og anæstesiafdelinger landet over og startede i december 2024. Halvdelen af deltagerne får den nuværende standardbehandling, mens den anden halvdel får en nerveblokade. I alt skal 1.716 patienter deltage, og foreløbig er 199 – godt ti procent – inkluderet.
"Vi har en forventning om, at resultaterne fra projektet vil kunne bruges til at forbedre behandlingen markant for millioner af patienter med håndledsbrud. Vi ved, at man kan sætte knoglebrud på plads, uden at patienten skal opleve smerter ved at anvende nerveblokader. Og hvis det ovenikøbet medfører et mindre behov for udgiftstunge operationer og en bedre funktion af hånden, bør denne behandling indføres som standardbehandling i Danmark og globalt," siger Anders Kehlet Nørskov, overlæge og klinisk lektor ved Anæstesiologisk Afdeling.
Læs mere om projektet på The Block Trials hjemmeside
"danmark" giver tilbage til Danmark
Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020 for at hjælpe med at forebygge sygdomme og forbedre behandlingen af dem.
Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 procent af kontingentet retur som tilskud.