
Fotograf Roar Påske, ©Dansk Boldspil-Union, brugt med tilladelse
Fodboldfællesskab for personer med demens
I FC Demens samarbejder fodboldklubber, kommuner, Alzheimerforeningen og Dansk Boldspil-Union (DBU) om at udvikle en skræddersyet model for motionsfodbold til personer med demens. Tilbuddet skal gennem fodbold og socialt samvær løfte de demensramtes livskvalitet og skabe glæde i trygge rammer.
"FC Demens skaber et fantastisk fællesskab for mennesker, der lever med demens. Det kan være svært at få spillerne ud på banen første gang, men når først de er kommet over den barriere, bliver de utroligt glade for sammenholdet og glæden ved for en kort stund at glemme dagligdagens udfordringer og bare have det sjovt og hyggeligt sammen med andre," fortæller Anders Østergaard, National Projektleder for FC Demens, og fortsætter:
"Jeg får ofte at vide fra både spillere og pårørende, hvor meget træningen og fællesskabet i FC Demens betyder for dem. Jeg håber, at mange flere får øjnene op for, hvad projektet kan gøre for dem".
Omdrejningspunktet for aktiviteterne i FC Demens er at udvikle fodboldtræning i foreningsregi tilpasset personer med demens og mennesker med demenslignende symptomer. Indholdet består af fodboldtræning og socialt samvær før, under og efter fodboldtræning og strækker sig over en hel sæson. FC Demens har tilknyttet trænere og trænerassistenter med relevante træneruddannelser og kompetencer inden for fysisk træning, ligesom frivillige støtter deltagerne i de sociale aktiviteter efter træning.
Inden længe er der 16 hold fordelt over hele landet, og der er flere på vej. I det daglige arbejder DBU tæt sammen med Alzheimerforeningen, Ældre Sagen og de implicerede kommuner om at skabe de bedst mulige rammer for at danne fodboldfællesskaber til målgruppen. Udover den ugentlige fodbold arrangerer DBU stævner for de demensramte samt uddannelse til holdenes trænere. Lokalt bliver der lagt vægt på sociale arrangementer som fællesspisning, foredrag og ture med venner og pårørende.
Baggrunden for FC Demens
Omkring 89.000 personer i Danmark lider af demens, der er betegnelsen for en række symptomer på svigtende hjernefunktion. Demens viser sig først og fremmest ved dårlig hukommelse og nedsat evne til at fungere i hverdagen.
Fysisk aktivitet er vigtigt for alle menneskers livskvalitet og velbefindende – også for mennesker med demens. Fysisk træning kan nemlig være med til at genskabe minder og følelser, og endda forebygge forværring af demenssygdommen. Det er dog en fordel for målgruppen at holde fast i fysiske aktiviteter, som de allerede kender, da de kan bevare de indlærte fysiske aktiviteter langt hen i sygdomsforløbet.
Derfor er det primære mål med FC Demens at tilbyde et trygt rum, hvor de demensramte gennem fodbold og fællesskab får mulighed for at forebygge sygdommens følgevirkninger ved at styrke den mentale sundhed og det sociale liv samt øge det fysiske aktivitetsniveau. Forskning viser, at dette styrker deres identitetsfølelse, livskvalitet, aktive medborgerskab og generelle helbred. Derudover er det dokumenteret, at fysisk aktivitet og træning også kan have positiv effekt på kognitive og neuropsykatriske symptomer som irritabilitet, depression, uro, rastløshed og forstyrrelser i døgnrytmen.
På det mentale område giver FC Demens målgruppen et nyt og meningsgivende fællesskab, der modvirker ensomhed samt styrker deres livskvalitet og identitetsfølelse, som ellers kan være truet af sygdommens fremmarch. For i takt med sygdommens udvikling bliver målgruppen ofte afskåret fra at deltage i fodboldtræning i traditionel foreningsregi grundet de krav, der normalt bliver stillet.
Læs mere om FC Demens på DBU's hjemmeside
"danmark" giver tilbage til Danmark
Sygeforsikringen "danmark" donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020 for at hjælpe med at forebygge sygdomme og forbedre behandlingen af dem.
Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 % af kontingentet retur som tilskud.