Skip to content
Tilbage til Nyheder
28. maj 2025

Effekten af smertestillende medicin

Ibuprofen er den type smertestillende medicin, der oftest bliver brugt til behandling af smerter efter operation. Dog er lægerne ikke sikre på, at det altid er uden risiko. Derfor undersøger forskere på Sjællands Universitetshospital, om det er sikkert og effektivt at behandle med ibuprofen i perioden umiddelbart efter kirurgi. Målet med forskningen er at kunne komme med klare anbefalinger til optimal smertelindring efter større ortopædkirurgiske operationer.

Udskiftning af knæ og hofter er blandt de mest almindelige ortopædkirurgiske operationer i Danmark. Derfor forsker Anæstesiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i smertelindring efter udskrivning fra hospitalet. Optimal smertelindring er en vigtig faktor for at komme sig hurtigst og bedst muligt efter en operation.

Der er dog stor usikkerhed om, hvilken type smertestillende medicin der er mest effektiv og samtidig har færrest bivirkninger. Effekterne ved kortvarig behandling med ibuprofen efter kirurgi er ikke tilstrækkeligt undersøgt, og derfor er forskerne i gang med at undersøge gavnlige og skadelige virkninger. Helt konkret undersøger de i et placebo-kontrolleret lodtrækningsforsøg, om syv dages ibuprofen-behandling medfører mere skade end gavn for patienten efter udskiftning af hofter og knæ.

Dokumentation vil være en stor hjælp

Smertelindrende medicin som ibuprofen er både smertestillende og har en antiinflammatorisk virkning. Men medicinen kan dog også være forbundet med en række alvorlige bivirkninger ved store doser eller længerevarende behandling, herunder mavesår, blødning, nyreskader og hjerte-kar-sygdomme.

"For patienter, kirurger og narkoselæger vil det være en stor hjælp at få dokumenteret effekt og sikkerhed ved smertebehandling med ibuprofen efter udskrivelsen", fortæller Ole Mathiesen, professor ved Anæstesiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, og fortsætter:

"For det er problematisk, at patienterne ikke kan give et fuldt informeret samtykke til behandlingen, og det er også en daglig bekymring for de læger, der har ansvaret for behandlingen".

Det endelige resultat

Inden for de næste to uger er alle patienter i forsøget inkluderet, hvorefter forskerteamet kan begynde at analysere de indkomne data. På to år har de således inkluderet 2.904 patienter i forsøget. Det endelige resultat vil først foreligge i løbet af efteråret. Forespurgt, hvad han selv tror, at studiet vil vise, udtaler professor Ole Mathiesen:

"Mit gæt er, at vi vil se, at ibuprofen hjælper og dæmper folks smerter, og at det ikke skader eller er farligt for patienterne. Mit håb er, at den smertelindrende medicin vil hjælpe med at dæmpe den stress, som opstår i kroppen efter en operation, og dermed være med til at forebygge komplikationer".

Når resultatet foreligger, er målet at kunne komme med klare anbefalinger til optimal smertelindring efter større ortopædkirurgiske operationer.

Læs mere om forskningsprojektet på PERISAFE.dk

Forskning i sikker smertelindring efter operationer

Andre nyheder