Skip to content
Tilbage til Nyheder
28. november 2024

Digital rådgivning til nye med gigt

At blive diagnosticereret med en kronisk sygdom som gigt medfører ofte, at der bliver vendt op og ned på ens kendte og trygge tilværelse. Mange føler, at de står i et uoverskueligt menneskeligt kaos med smerter, træthed, sorg og masser af identitetsspørgsmål. Derfor giver Gigtforeningens projekt 'Ny med gigt' viden og hjælp til mennesker, der inden for de seneste år har fået en gigtdiagnose.

Et liv med gigt medfører ofte gennemgribende forandringer i forhold til familieliv, arbejdsliv, fritid, økonomi og identitet og kan betyde ændringer af både roller og selvopfattelse. Med støtte fra Sundhedsdonationer har Gigtforeningen derfor de sidste to år arbejdet på onlineuniverset ‘Ny med gigt’. Universet skal hjælpe nydiagnosticerede med at håndtere hverdagen og den nye livssituation, de står i.

”Projektet skal være med til at vise, at mennesker med gigt ikke står alene, når de er blevet ramt af en livsomvæltende situation, som det kan være for mange, når de får stillet en gigtdiagnose. Derfor har vi udviklet et onlineunivers, hvor mennesker med gigt både kan finde videoer, artikler og podcast med viden om hverdagen med gigt. Enten fra eksperter eller andre nydiagnosticerede, som de kan spejle sig i. Alle produktioner har et handlingsorienteret element til sidst i form af et godt råd eller erfaringer, som forhåbentligt kan bruges i ens egen hverdag”, siger Karina Krichau, projektleder i Gigtforeningen.

Viden om livet med gigt

Resultaterne af projektet er indtil videre rigtigt positive. Ifølge Gigtforeningens midtvejsevaluering har 76 % af brugerne fået brugbar viden igennem onlineuniverset. Brugerne har lært noget og fået konkrete redskaber, som de kan bruge i deres hverdag. Især animationsfilmene om udredning for henholdsvis inflammatorisk gigt og artrose (slidgigt) er blandt de videoer, der er set mest i Ny med gigt-universet.

Udover at universet bliver brugt af patienterne selv, er projektet også blevet modtaget positivt på landets reumatologiske afdelinger, hvor mange af de fagprofessionelle aktivt bruger Ny med gigt-universet og henviser patienter dertil i deres dagligdag.

“For at kvalificere og sætte retning på de tilbud og produktioner, der findes i onlineuniverset, har vi i Gigtforeningen sammensat et brugerpanel på tværs af køn, alder og diagnose. Brugerpanelet har senest givet input til indholdet i sæson 2 af vores podcastserie ‘Av min krop’, der lige er blevet lanceret, og som handler om hverdagen med en gigtdiagnose. Samtidig har panelet fået et netværk med andre, som forstår livet med gigt, og som de kan dele erfaringer med, når de mødes – en virkelig værdifuld sidegevinst ved projektet”, fortæller Karina Krichau.

Projektet udvikler løbende nye måder at formidle viden og værktøjer på, så folk kan finde viden på lige præcis den måde, der passer til dem.

Find den nyeste podcastsæson, liveudsendelser om livet med gigt og meget mere i Ny med gigt-universet

“danmark” giver tilbage til Danmark

Sygeforsikringen “danmark” donerer en del af sit investeringsoverskud til sundhedsfaglige projekter og har støttet dansk sundhedsfaglig forskning, forebyggelse og oplysning siden 2020 for at hjælpe med at forebygge sygdomme og forbedre behandlingen af dem.

Sundhedsdonationer kommer fra investeringsoverskud og berører ikke selve forsikringen, hvor medlemmerne af “danmark” samlet set får minimum 90 % af kontingentet retur som tilskud.

Andre nyheder